9/11: “een beeld zegt meer dan duizend woorden”

Vandaag zijn de aanslagen op 9/11 alweer 14 jaar geleden.
Een beeld zegt meer dan duizend woorden….. daarom even een blog tussendoor met foto’s van plekken met herdenkingen/herinneringen aan 9/11 waar ik in New York ben geweest.

Foto`s amerika 046Nieuwe WTC in aanbouw (2008)

Foto`s amerika 050

 

Foto`s amerika 047May we never forget…..

New York November 2014 288

NYC 2014 114NYC 2014 144NYC 2014 148NYC 2014 150

NYC 2014 154One WTC

NYC 2014 167NYC 2014 104

 

 

 

 

 

 

 

9/11 Memorial

NYC 2014 159    New York November 2014 278New York November 2014 280

NYC 2014 173

 

 

 

 

 

Binnen in het 9/11 museum

New York November 2014 284

New York November 2014 275

“Section of steel facade, once part of the north facade of the North Tower, was located at the point of impact where hijacked Flight 11 pierced the building at the 93rd through the 99th floors”

 

New York June 2015 108Uitzichten vanuit One WTC

New York June 2015 092

America’s response monument

New York June 2015 127

 

 

 

 

 

On this day we will all remember…..

New York November 2014 072NYC 2014 146

Update sollicitatie

Allereerst iedereen bedankt voor de reacties op mijn vorige blog. Omdat er zoveel mensen hebben gereageerd hou ik jullie graag op de hoogte van mijn genomen beslissing.

Beslissing n.a.v. mijn dilemma
Ik heb de stap gezet en mijn sollicitatie ingestuurd. Een Engelse sollicitatiebrief en cv is wel wat lastiger, zeker omdat ik nog geen ervaring hiermee heb en niet weet of ze in Amerika de voorkeur geven aan korte of lange brieven. Via Google heb ik gelukkig wat tips hierover kunnen vinden en verder vooral mijn gevoel gevolgd in het neerzetten van een goede brief en cv.

Na feedback van mijn moeder en manager Peter was mijn brief klaar om te versturen. Ik ben erg blij met de sterke brief en goede cv die ik in het Engels heb gemaakt. Peter wil mijn referentie zijn (thanks!) dus als ze referentie willen checken krijgen ze een positief verhaal over mij te horen. Bij het insturen van mijn sollicitatie werd ik nog gevraagd in te vullen wat mijn favoriete boeken van dit jaar waren en waarom. Was toch nog best lastig om te kiezen, zeker gezien de hoeveelheid boeken die ik lees en dat ik wel wilde kiezen voor boeken die (ook) in het Engels zijn verschenen. Ik heb twee boeken gekozen die ik met de meiden van de leesclub heb gelezen: totaal door het dolle heen en als je het licht niet kunt zien.

Geen dilemma meer?
Mijn dilemma is nog niet verdwenen, dat kan ook niet. Ik heb het hier in Nederland ook prima en een ontzettend leuke uitdagende baan en zou het liefst eerst het vrijwilligerswerk willen doen om zeker te weten of ik echt wil gaan. Ik bleef aan de vacature denken en heb daarom besloten iets met dat gevoel te doen en mijn sollicitatie in te sturen. Spannend!

Wanneer uitslag?
Er stond geen sluitingsdatum bij dus ik heb geen idee hoe lang het gaat duren voordat ik wat hoor. Ik hou jullie uiteraard op de hoogte!

 

Op weg naar een toekomst in New York?

Mijn New York verslaving is zo erg geworden dat ik overweeg een tijdje in New York te gaan wonen en werken. Omdat dit een hele grote stap is wil ik volgend jaar eerst een tussenstap doen en ben ik op zoek naar vrijwilligerswerk voor ongeveer een maand. Hierna hoop ik definitief te kunnen beslissen of ik ga solliciteren.

Dilemma
Via Twitter zag ik gisteren een hele mooie vacature voorbij komen in New York. Eigenlijk mijn droombaan. De functie is Social Media Community Manager. Ik ben zelf veel met Social Media bezig en ik vind de werking ervan ook interessant en hier wil ik mij graag verder in verdiepen. Nog leuker was dat het over boeken/lezen/schrijvers etc. gaat en je je in de functie zoal bezig gaat houden met campagnes, regelen van interviews voor op de site/het forum en het bijhouden van rapportages.

Voor mij een geweldige droombaan om mijn passie lezen/boeken te combineren met Social Media en dat in New York. Het enige is dat deze vacature net iets te vroeg komt. Ga in september nog cursus Business English vervolgen om in juni mijn Cambridge certificaat te behalen. Ook wil ik graag eerst de maand vrijwilligerswerk gaan doen om het werkende leven daar te ervaren.

Gesprekken met twee collega’s hierover hebben mij aan het denken gezet. Zij adviseren om in ieder geval te solliciteren en die ervaring te hebben. Al is het alleen al om een brief en cv in het Engels op te stellen. Door de gesprekken ben ik er veel over aan het nadenken en blijft de vacature ‘hangen’.

Misschien dan toch de tijd investeren in de brief en cv en kijken wat voor reactie ik krijg?

 

Subway

Het meest gebruikte vervoermiddel in New York is de metro (Subway). Ongeveer 6,1 miljoen mensen reizen dagelijks met de metro. De metro rijdt 24 uur per dag. De Subway heeft 468 stations waarvan de meeste ondergronds zijn. Er zijn ook een paar routes waarbij de Subway bovengronds komt en je op bepaalde plekken zoals in de F/G metro richting Prospect Park (Park Slope) een mooi uitzicht over de stad hebt.

De foto’s hieronder zijn van metrostation Marcy Avenue waar ik in juni ben geweest.

Samsung foto's 980 Samsung foto's 982 Samsung foto's 983

 

 

 

 

Ik kan het reizen met de metro zeker aanraden. Erg makkelijk en vrij snel. Aan de drukte in de metro op bepaalde trajecten wen je snel genoeg en voor je het weet sta je zelf net als veel New Yorkers ook een boek te lezen terwijl je in de drukte staat.

Muziek & kunst op metrostation

Op met name de grote stations zijn muzikanten of kunstenaars e.d. te vinden. Zo heb ik een leuke band gehoord op metrostation Union Square (zie ook mijn blog over straatbeelden). Er zijn ook muzikanten die de metro in komen. Je kan merken dat vooral de toeristen hier op reageren en naar luisteren. Veel mensen kijken niet op en zijn er allang aan gewend. Ik merk ook dat hoe vaker ik er kom, hoe vanzelfsprekender het wordt. Alhoewel ik wel iets geef als ik iemand echt heel goed vind. Er is ook een artiest die met een typemachine op het station of buiten een station zit en een gedichtje voor je maakt. Had mij ook leuk/grappig geleken maar de keren dat ik hem zag had ik te weinig tijd om er gebruik van te maken.
Nadat ik terug in Nederland was zag ik op social media dat je zelfs op het station kan daten met een man. Hij zit aan een tafel en gaat met je op date terwijl je op de metro wacht. Jammer dat ik dit heb gemist!

New York June 2015 329

Deze poster vind ik als dansliefhebber geweldig en hangt in het metrostation.

“Subway Break Dancing at 14th street/Union Square”

 

 

 

 

 Andere leuke afbeeldingen in metrostations:

New York June 2015 369 Samsung foto's 988 “Life Underground”
Samsung foto's 1002Samsung foto's 1003 Samsung foto's 1245

 

 

 

 

De zelfspot/humor van de twee met tekst vind ik geweldig (en het is echt waar)!

Leuke (achtergrond) filmpjes over NY Subway:

  • Stand clear of the closing doors please. Filmpje over de meest herkenbare stem in New York. Geen New Yorker want hij komt oorspronkelijk uit Londen en is de man die de metro aankondigingen doet zoals “Stand clear of the closing doors please”. Behalve over zijn achtergrond wordt in dit filmpje ook uitgelegd hoe deze tekst & bijbehorende stem tot stand zijn gekomen.
  • New Yorkse metro vertrouwt op stokoude techniek. Heel interessant filmpje over de apparatuur uit de jaren 30 die nog wordt gebruikt om de metro’s op het juiste spoor te laten rijden. Is een filmpje van 10 minuten die zeker de moeite waard is om te kijken. Vooral ook als je altijd al eens meer hebt willen weten over dit (logistieke) proces.

Rooftopbartour

Mijn volgende blog heeft helaas iets langer op zich laten wachten. Na een geweldige vakantie in New York heb ik even de tijd genomen om van de erge heimwee (naar New York) af te komen zoals bij velen bekend.  Bloggen zou dit nog meer versterken en ik had tijd nodig om dit gevoel iets minder te laten worden. Ik wil graag mijn belevenissen met jullie delen en ik zal weer regelmatig bloggen.

Underdressed & geweldige ervaring!
In Nederland had ik de Rooftopbartour al geboekt en dit was één van de dingen waar ik het meest naar uitkeek. Mijn verwachtingen waren overtroffen, wat een geweldige ervaring was dat! Wij werden met een bus opgehaald bij Times Square en met deze bus werden we naar drie rooftopbars gebracht.rooftopbartour5 Bij het boeken van de tour was ik al geïnformeerd paspoort mee te nemen en netjes gekleed te zijn. Als je niet aan deze regels voldoet kom je niet binnen. Ik voelde mij in mijn jurkje zelfs al underdressed. De mensen in de bars waren erg mooi gekleed.

Tafel voor 5000 dollar
De eerste locatie was PHD. Eerste indruk: wow!rooftopbartour3 Wij voelden ons VIP’s. Bij de eerste locatie bleven wij het langst zodat wij de zonsondergang daar mee konden maken. Dit was ongelofelijk mooi. Bij elke locatie kregen we een wodka in de mix. De twee meiden die ik tijdens de tour had ontmoet bestelden een Cosmo en glas wijn. Allebei rond de 20 dollar. Dit geeft wel aan hoe luxe het was. Na 11 uur ‘s avonds betaal je 5000 dollar voor een tafel. Bij PHD stond de muziek van nu centraal. rooftopbartour
Wij vroegen aan onze gids hoe je makkelijk in contact kan komen met mannen. Dit schijnt gemakkelijk te gaan door alleen aan de bar te staan en dan betalen zij graag voor je drankje(s). Helaas voor jullie heb ik dit niet gedaan dus mooie verhalen hierover zijn er niet.

New York June 2015 428New York June 2015 436

New York June 2015 439Meer VIP-behandeling & New Yorkse hiphop
De tweede locatie was een rooftopbar in Hell’s kitchen. Uitzicht was hier ook mooi. Bij deze locatie mocht je niet van de wc gebruik maken voordat deze schoon was gemaakt (om aan te geven hoe luxe het was). Op deze locatie was de doelgroep wat jonger en werd er veel New Yorkse hiphopmuziek gedraaid. We zijn hier niet lang gebleven omdat er nog een derde locatie was.

Rooftopbar met zwembad
Ook al was de eerste locatie niet meer te overtreffen. De laatste rooftopbar op 29th street had iets speciaals: een zwembad bovenin! rooftopbartour6Bij de laatste locatie eindigde de tour en mochten wij zelf beslissen wanneer we naar huis gingen.

Ik kan deze tour aanraden. Zonder deze tour is het al een stuk lastiger om een rooftopbar binnen te komen. Ik heb leuke mensen ontmoet rooftopbartour4 waar ik nog contact mee heb en een geweldige belevenis om aan terug te denken.

Reis juni 2015

Het is bijna zover… nog 1 nachtje slapen en dan zit ik weer in het vliegtuig naar New York! Ongelofelijk dat het bijna zover is en tegelijkertijd beginnen de zenuwen ook weer te komen. Blijft toch spannend alleen reizen en ook bij iemand te verblijven die ik niet ken. Ik heb via airbnb geboekt en verblijf in Williamsburg. Ik ben nog niet in Williamsburg geweest, schijnt erg trendy te zijn met leuke restaurantjes. Ik ga het allemaal ontdekken de komende 1,5 week.

Ik heb al veel op mijn lijstje staan wat ik deze keer wil gaan doen en zelfs met 1,5 week kom ik tijd tekort. Voor mijn managers: oké als ik langer weg blijf? 😉

Ik ga weer een mix doen van tours en zelf de omgeving verkennen.
Wat ik zoal ga doen:

  • Rooftopbartour waarbij ik langs drie rooftopbars ga met een groepje. Het is een vereiste om netjes gekleed te zijn.
  • Bezoek One WTC: is net afgelopen weekend geopend voor publiek. Erg gaaf dat ik er nu als één van de eersten heen kan. In 47 seconden ga je naar boven en je kan kijken op de 100/101/102e verdieping.
  • Fiets huren en in Central Park fietsen. De eerste keer heb ik dit met een gids en groepje gedaan wat ook erg leuk was. Deze keer ga ik zelf Central Park nog verder ontdekken.
  • Hip hop walking tour in Harlem. Voor mij als dansliefhebber kan deze niet ontbreken.
  • Ik wil nog naar één of meerdere eilanden, beetje afhankelijk van mijn tijd (en het weer) welke ik precies ga doen.
  • Ik ga naar de opening van een festival in Prospect Park. Niet een park waar toeristen als eerste heen gaan, die gaan naar Central Park. Prospect Park is ook erg mooi. Op woensdag is het festival Celebrate Brooklyn waar Chaka Khan op gaat treden. Lijkt mij een super ervaring om een festival in New York met locals mee te maken.
  • Ik ga natuurlijk ook langs de boekwinkels van de vorige keer (Strand, Powerhouse books en Housingworks) en ik heb er nog eentje aan mijn lijstje toegevoegd.

Dit is nog maar een selectie van wat ik allemaal ga doen.

De verhalen en foto’s volgen bij terugkomst!


 

Typische straatbeelden (1)

Behalve de interessante tours, mooie gebouwen, parken etc. geniet ik ook van de typische “straatbeelden” die ik tegen kom waar ik in deze eerste editie meer over schrijf.

In Washington Square Park zag ik o.a. deze duivenman. Hij deed mij erg denken aan de duivenvrouw uit Home Alone 2. Hij vond het vooral leuk om ons te laten schrikken door de duiven over ons heen te laten vliegen en dat waren er echt heel veel!

In hetzelfde park zijn veel schaakspelers aanwezig. Je kan zo aanschuiven om een potje schaak te spelen. Wij werden ook uitgenodigd om deel te nemen. Deze schaakspelers zijn inmiddels zo ervaren dat het lastig is van deze spelers te winnen.

Na de boottocht naar het vrijheidsbeeld en Ellis Island kwam ik terug in Battery Park waar deze jongens een gaaf dansoptreden aan het geven waren.

Bij dit deel werden mannen uit het publiek gehaald om deel te nemen aan de act. Helaas moest ik op tijd bij mijn tour zijn en heb ik de act niet helemaal kunnen zien.

 

 

Op de straten/in de metro(stations) kom je wel regelmatig muzikanten/zangers/zangeressen tegen. Deze jongens, genaamd Too Many Zooz, die ik in het metrostation van Union Square zag waren echt heel gaaf en vooral erg goed. Too Many Zooz bestaat slechts uit een drumstel, saxofoon en een trompet.
Er bleven ook veel mensen staan om te kijken, mee te dansen en kochten daarna een cd. Ik heb uiteraard als herinnering ook een cd gekocht.

Rondleiding Ground Zero & Financial District

Eén van de dingen die ik erg kan aanbevelen is een rondleiding met een gids. Erg leerzaam om met een gids rond te lopen. In september 2014 heb ik de tour Ground Zero & Financial District met een gids gevolgd samen met 5 anderen. We begonnen in de omgeving van Wall Street. Ik had daar zelf al een keer eerder rondgelopen, echter doordat ik de geschiedenis niet wist ben ik er destijds na het maken van foto’s weer weggegaan. Deze keer was dat anders. Hij vertelde veel over de geschiedenis en de Nederlandse invloeden. Hij nam ons mee in de Federal Hall waar George Washington als eerste president is geïnaugureerd. Veel toeristen maken foto’s van zijn standbeeld buiten, maar weten niet dat ze daar gewoon naar binnen mogen en de galerij kunnen bekijken of zelfs een rondleiding kunnen krijgen.

In 1920 is er een bomaanslag geweest tegenover de Federal Hall, waarbij veel mensen gewond zijn geraakt en mensen zijn omgekomen. Tijdens onze tour wees hij aan in de straat waar je kan zien dat er een bomaanslag is geweest; putjes in de muur die nog zichtbaar zijn. Federal Hall is echter onbeschadigd gebleven.

De NY Stock Exchange is helaas niet meer toegankelijk voor toeristen sinds 9/11.

Dichtbij Wall Street is het gebouw van de Federal Reserve Bank te bezichtigen. Dit is geen onderdeel van de rondleiding, echter is wel een aanrader. Dit staat nog op mijn lijstje om een keer te gaan bezichtigen, wellicht in juni.

Geheel onverwachts is daar in het drukke Financial District een park. Leuk om te relaxen. Bij dit park is het standbeeld “Double check”. Deze zakenman is aan het checken of hij alles heeft voor een meeting. Na 9/11 kreeg dit standbeeld een andere betekenis. Het standbeeld overleefde, enigszins beschadigd, 9/11 en werd een symbool voor de omgekomen mensen die op weg naar hun werk waren/aan het werk waren om geld te verdienen voor familie en hierbij waren omgekomen.

De tour gaat door naar St. Paul’s Chapel. Ongelofelijk om te zien dat St. Paul’s zo dichtbij de plek van de aanslag is en niet is verwoest. Dit werd een plek waar mensen heen gingen om te rusten die hielpen bij het zoeken naar slachtoffers. In St. Paul’s is een tentoonstelling over 9/11, erg indrukwekkend!

Vanuit St. Paul’s zijn we richting ground zero gegaan. Onderweg was al het One WTC te zien. Het voelt beladen om door de straten te lopen, daarbij denkend aan de slachtoffers van 9/11 en de vele mensen die op straat of aan het werk waren.

De tour eindigt bij het memorial. Erg mooi en indrukwekkend. Deze plek wordt heel goed onderhouden en jaarlijks worden de namen van de omgekomen mensen hier voorgelezen. Ook wordt er op de verjaardag een bloem bij de naam gezet.

De gids vertelde tijdens de tour hoe hij 9/11 had meegemaakt. Hij was werkzaam als fotograaf en is toen hij het hoorde gelijk naar de brandweerkazerne gegaan. Daar was net een wissel van diensten. De groep die eigenlijk naar huis zou gaan is gebleven om te helpen en beide diensten gingen gelijk naar de plek. Hij is via een andere route erheen gegaan. De volgende dag ging hij terug naar dezelfde kazerne en kreeg hij te horen dat alle brandweermensen waren omgekomen.

9/11 heeft er niet toe geleid dat minder mensen zijn gaan solliciteren bij de brandweer. Dit is nog steeds erg populair en iemand kent altijd wel een familielid/vriend die werkzaam is bij de brandweer. Gemiddeld sta je 7 jaar op een wachtlijst.

Het is tevens mogelijk de tour te combineren met een bezoek aan het 9/11 museum. Ook een aanrader waar ik een andere keer over zal schrijven.

New York City Blog: introductie

Welkom op mijn site over New York!

Ik ben Jildau, 30 jaar en ik heb een enorme passie voor New York! Ik ben in 2008 voor het eerst naar New York geweest, samen met mijn moeder, voor vier dagen. Daarna wist ik al zeker; hier kom ik nog terug.

Ik had als doel gesteld om voor mijn 30e terug te zijn geweest in New York. Dat was bijna gelukt, iets na mijn 30e ben ik weer naar New York geweest (september 2014) en deze keer alleen. Was een spannende en vooral mooie ervaring waar ik later nog meer over zal vertellen. Ik had zo’n heimwee dat ik in november voor een week ben terug geweest. Inmiddels is New York niet alleen mijn passie maar ook mijn verslaving geworden dat ik er zo graag weer wil zijn. Ik kan al gaan aftellen want 1 juni zit ik weer in het vliegtuig naar the big city!

Ik heb deze site opgericht om mijn passie over New York te delen en jullie reacties/tips/verhalen zijn ook altijd welkom. Ook wil ik mijn droom met jullie delen, hoe ik op weg ben naar een leven in New York en daar enige tijd te wonen & werken.

Groeten,

Jildau